Blog nawigacja

Najnowsze posty

Zatrzymaj drobnoustroje w oborze
Zatrzymaj drobnoustroje w oborze
84 wyświetlenia

Preparat SILVEREST znany jest ze swoich właściwości dezynfekcyjnych. Zawarte w nim niejonowe srebro ma właściwości...

Czytaj więcej
Do dezynfekcji silosów i magazynów pasz
Do dezynfekcji silosów i magazynów pasz
115 wyświetlenia

Niewiele jest środków, których można dowolnie używać do dezynfekcji urządzeń, kontenerów, silosów, pomieszczeń i...

Czytaj więcej
Zdezynfekowane inspekty, palety i doniczki
Zdezynfekowane inspekty, palety i doniczki
65 wyświetlenia

Pierwszą zasadą producentów bardzo wczesnych warzyw jest wyeliminowanie ryzyka porażenia upraw chorobami. Dotyczy ona...

Czytaj więcej
Woda w hydroponice dłużej pozostaje czysta
Woda w hydroponice dłużej pozostaje czysta
79 wyświetlenia

Uprawa roślin w skrajnie kontrolowanych warunkach, takich jak hydroponika, szybko się rozwija. Największe...

Czytaj więcej
Więcej owoców i warzyw na sprzedaż
Więcej owoców i warzyw na sprzedaż
93 wyświetlenia

Zebrane owoce i warzywa coraz rzadziej trafiają bezpośrednio do docelowego odbiorcy. Konieczność ich długotrwałego...

Czytaj więcej

BLOG

 
Sortuj według:
  • Zatrzymaj drobnoustroje w oborze
    Zatrzymaj drobnoustroje w oborze
    84 Wyświetlenia

    Preparat SILVEREST znany jest ze swoich właściwości dezynfekcyjnych. Zawarte w nim niejonowe srebro ma właściwości biobójcze przeciwko licznym bakteriom, grzybom, wirusom i glonom, które wywołują różne choroby. Okazuje się, że duży pożytek mogą mieć z niego właściciele obór.

    Czytaj więcej
  • Do dezynfekcji silosów i magazynów pasz
    Do dezynfekcji silosów i magazynów pasz
    115 Wyświetlenia

    Niewiele jest środków, których można dowolnie używać do dezynfekcji urządzeń, kontenerów, silosów, pomieszczeń i powierzchni związanych z procesem produkcji i skarmiania pasz dla zwierząt. Takie szerokie zastosowanie posiada preparat SILVEREST. Obecność nanocząsteczek czystego, niejonowego srebra stwarza liczne możliwości jego wykorzystania m.in. do impregnacji urządzeń i materiałów, które mogą mieć kontakt z paszami lub wodą pitną dla zwierząt.

    Czytaj więcej
  • Zdezynfekowane inspekty, palety i doniczki
    Zdezynfekowane inspekty, palety i doniczki
    65 Wyświetlenia

    Pierwszą zasadą producentów bardzo wczesnych warzyw jest wyeliminowanie ryzyka porażenia upraw chorobami. Dotyczy ona zarówno upraw prowadzonych profesjonalnie, jak i amatorsko. Producenci takich nowalijek, jak: pomidor, papryka, por i seler, ale także roślin ozdobnych: petunia, surfinia i pelargonia z siewu, powinni wykazywać ograniczone zaufanie do dostawców podłoży, doniczek i palet wielodoniczkowych.

    Czytaj więcej
  • Woda w hydroponice dłużej pozostaje czysta
    Woda w hydroponice dłużej pozostaje czysta
    79 Wyświetlenia

    Uprawa roślin w skrajnie kontrolowanych warunkach, takich jak hydroponika, szybko się rozwija. Największe zastosowanie na razie ma w produkcji warzyw liściastych (sałata i szpinak), a także pietruszki i pomidora. Głównym nośnikiem substancji pokarmowych w tak prowadzonych kulturach jest woda, która w 90% podlega cyrkulacji.

    Czytaj więcej
  • Więcej owoców i warzyw na sprzedaż
    Więcej owoców i warzyw na sprzedaż
    93 Wyświetlenia

    Zebrane owoce i warzywa coraz rzadziej trafiają bezpośrednio do docelowego odbiorcy. Konieczność ich długotrwałego przechowywania, sortowania, pakowania i transportu, coraz częściej spoczywa na sadownikach i ogrodnikach. Każdy z tych etapów obarczony jest ryzykiem wystąpienia zjawisk wpływających niekorzystnie na jakość towaru.

    Czytaj więcej
  • Na starcie nowego sezonu
    Na starcie nowego sezonu
    86 Wyświetlenia

    Do najczęstszych problemów producentów rozsad i sadzonek należy zgorzel siewek. Jej uciążliwość wynika z pochodzenia. Wywoływana jest przez cały kompleks grzybów, które mogą atakować sadzonki wielu gatunków roślin. Zgorzel siewek najbardziej problematyczna jest w przypadku szybko rosnących sadzonek takich warzyw, jak kapusta, rzeżucha, sałata, pomidor, groszek i fasola.

    Czytaj więcej
  • SILVEREST potrzebny do dezynfekcji podłoży pod rozsady
    SILVEREST potrzebny do dezynfekcji podłoży pod rozsady
    78 Wyświetlenia

    We współczesnym warzywnictwie dezynfekcja podłoży pod rozsady jest koniecznością. Chodzi o blokowanie rozwoju chorób bardzo wczesnych warzyw, takich jak pomidor, papryka, por i seler, ale także roślin ozdobnych: petunia, surfinia i pelargonia z siewu. W roli środka dezynfekcyjnego doskonale spisuje się SILVEREST.

    Czytaj więcej
  • Szlaban dla szarej pleśni na sałacie
    Szlaban dla szarej pleśni na sałacie
    109 Wyświetlenia

    Szara pleśń to dyżurna choroba w uprawie sałaty w gruncie pod osłonami. Powoduje ją wielodomowy grzyb Botrytis cinerea. Rozwija się w szerokim zakresie temperatury, przez co może atakować sałatę w każdej fazie jej rozwoju i powodować duże straty w plonach. Pierwotnym siedliskiem grzyba jest gleba.

    Czytaj więcej
  • Pomidory podlewać i opryskiwać
    Pomidory podlewać i opryskiwać
    180 Wyświetlenia

    Prowadzenie uprawy warzyw pod osłonami wiąże się z rosnącymi kosztami energii. W tej sytuacji trzeba robić wszystko, żeby straty roślin i plonów maksymalnie ograniczyć. W produkcji pomidorów pod osłonami doskonale sprawdza się SILVEREST.

    Czytaj więcej
  • Nowe zastosowania znajdują się same
    Nowe zastosowania znajdują się same
    77 Wyświetlenia

    Praktycy sami znajdują coraz więcej zastosowań dla preparatów zawierających nanosrebro. Jeden z producentów ogórków wykorzystał SILVERPLANT do zapobiegania fuzaryjnemu więdnięciu roślin ogórka oraz ogólnej poprawy kondycji roślin. Efekty przerosły jego oczekiwania. Ogórki prowadzone w tunelu foliowym długo pozostawały zdrowe i silne, przez co wydłużyły zdolność do wiązania plonu.

    Czytaj więcej
  • Chroń sad po sezonie
    Chroń sad po sezonie
    62 Wyświetlenia

    Optymalny okres do wykonywania cięć pielęgnacyjnych w sadach zaczyna się już w listopadzie i trwa do przedwiośnia. Takich zabiegów wymagają zarówno uprawy profesjonalne, jak i amatorskie (ogrody przydomowe lub działkowe). Troska o unikanie przenoszenia chorób drzew i krzewów owocowych wszędzie powinna być na odpowiednim poziomie.

    Czytaj więcej
  • Cięcia to rany, które trzeba goić
    Cięcia to rany, które trzeba goić
    74 Wyświetlenia

    Przez pierwszy kwartał roku sadownicy dużo czasu spędzają na cięciach sanitarnych drzew i krzewów owocowych. Celem jest kształtowanie ich pokroju, ale też zadbanie o ich zdrowie. Warto pamiętać, żeby po każdym cięciu odpowiednio zabezpieczyć rany roślin.

    Czytaj więcej
12>|
Showing 1 to 12 of 20 (2 Pages)